România-mamă


România s-a transformat într-o săptămână din fata în casă a unor granguri buhăiți, batjocorită și ținută-n mizerie, într-o femeie mândră și dîrză.

Cu sutele de mii de oameni care au ieșit, seară de seară, în Piața Victoriei din fiecare oraș, cu hotărârea acelui bărbat care a protestat singur în Odobești fiindcă nimeni n-a vrut să i se alăture. Cu intervenția de folos a Bisericii Române care a ales să coboare din Ceruri ca să fie aici, cu noi, cu durerile și speranțele noastre – Iisus Hristos nu a stat deoparte, dimpotrivă, a intervenit, a acționat, a clădit conștiințe – cu lucrurile puse în ordine, curățenia-lună făcută voluntar de protestatari după miting și cu minutele tulburătoare în care din mii de piepturi s-a cântat ”Deșteaptă-te române”. 

Toate astea au alcătuit, ca într-un puzzle viu, un moment de istorie adevarată a unui neam iar România a început să știe cine e.

De cealaltă parte, e un spectacol comic și grotesc să vezi boieretul cum nu înțelege realitatea și nu-și crede ochilor. Totul s-a întâmplat prea repede. Oculta mondială e vinovată; să respectăm votul poporului; de ce, că le-am dat bani, le-am promis pensii, hârâie din studiouri politrucii făcuți groggy adresându-se în gol unei Românii-stomac. N-au nicio treabă cu viața care se întâmplă sub nasul lor și pe care nu o știu, nu o pot decodifica, nu o pot înțelege.

Pe ecrane, burtierele galbene ca icterul titrează știri despre fapte care nu s-au întâmplat – pseudo-știrile sunt contrazise de sloganurile deștepte, dure, hazlii, vulgare sau porcoase dar care au legătură cu România reală de care acești voievozi fleoșcăiți habar nu au.

Nu știu cum vor evolua lucrurile și nimeni, în momentul ăsta, nu cred că știe.
Dar aproape că asta contează mai puțin…

Ce e cu-adevărat important este transformarea României într-o mamă pentru noi toți, copiii ei.

 

(Silviu Matei/Agerpres Foto)

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *