Ierey-san. Ispoved samuraya


Dacă v-ați săturat de filmele pe care televiziunile tot insistă, cu super-eroi absurzi, cu mașini care vorbesc, cu animale care se transformă în oameni sau în alte animale dispărute demult și vreți altceva, recomand ”Ierey-san. Ispoved samuraya” (tradus prin The Honored Priest: Confession of a Samurai). E rusesc, de-acum câțiva ani, cu o distribuție de actori experimentați și atât de expresivi încât ar fi putut fi mut.
Descrierea pe site e că ”un japonez, preot ortodox și frate al unui șef Yakuza, este atras într-un război mafiot. Pentru a scăpa din Japonia se refugiază în micuțul sat rusesc Glubokoe, unde, după un timp, constată că războiul l-a găsit din nou”. Da, ca să stârnești curiozitatea și să bagi oamenii în sală, prezentarea e suficientă.

Eu însă cred că filmul este mai mult decât atât.
E despre reconstrucție.
A satelor din care au plecat oameni către nicăieri; iar cei care au rămas sunt abrutizați de băutură, trândavi și bătăuși.
A bisericilor devenite ruine, din care s-a furat tot, iar ce nu s-a luat s-a batjocorit, cu picturi jerpelite și turle fără clopot.
Despre reconstrucția fiecărui om. O scenă-cheie în film e când polițistul corupt al satului își realizează degradarea și se botează într-o baltă – da, cred că niciodată nu e prea târziu să privim în mâlul care există în noi și să ne reclădim.
Filmul e despre credință. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, Dumnezeu îl pune pe fiecare la încercare.

Filmul e despre Rusia? Posibil.
Dar sigur e și despre România.

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *