E primăvară!


E primăvară! Păsările au început să cânte, femeile să poarte scurt iar aurolacii au ieșit din vizuini și se otrăvesc lent chiar sub ochii mei. Cu un claxon, taximetristul o face atentă pe fata în roșu și-i strigă „Dă și tu un semn că-ți convine de mine!”. Vizavi e un panou luminos care mă cheamă să-mi petrec vacanța în Austria sau Bulgaria!

Citesc că sute de bătrâni din Vaslui s-au înghesuit la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ca să împrumute bani pentru masa de Paști. Câteva sute de lei pe care trebuie să le dea înapoi într-un an…

Și îmi spun că unii dintre acei oameni făcuseră războiul. Și înduraseră foamea, mizeria și frigul. Știau pe de rost cum arată groaza și cum se moare în tranșee împușcat în fotografia mamei ținută în buzunarul de la piept. Intre două rafale de pistol-mitralieră trăiau cu gândul că se va termina odată războiul și se vor întoarce acasă unde vor lua viața de unde au lăsat-o și le va fi bine. Și vor iubi, își vor face copiii mari, vor îmbătrâni frumos și Patria le va fi recunoscătoare…

Un înțelept spunea că daca tot e să mori în război, mai bine mori la început ca să nu te chinui. Eu gândesc că decât să lupți, să înduri orori pe care alții le-au făcut, să suferi și, peste ani, românii tăi mai tineri și mai domni să te așeze la coadă ca să te împrumuți pentru a avea ce pune pe masă de Sarbatori, mai bine nu te mai naști.

E primăvară-n ţara mea! Bucură-te și tu!

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

YOU MIGHT ALSO LIKE

The Silver Fox
March 15, 2016
Via, via…
March 11, 2016
YOUTH
March 08, 2016
SĂNĂTATE MAJESTATEA TA!
March 03, 2016

1 Comments

Viorela Ioana Miu
Reply March 2, 2016

Trist dar adevarat!! Te felicit pentru tot ceea ce faci, Mircea!! Mult succes !!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *