”Te iubesc dar nu pe tine”


Cine nu e femeie, e porc!” zice la un moment dat Sorina, jucată de Paula Chirilă sus, la cote și nuanțe de care, în comedie, numai pe Stela Popescu o vedeam în stare. Râd în taxi, pe drumul de întoarcere acasă de zicerea asta dar și de alte replici sclipitoare pe care le-am reținut din spectacol. 

Unele lucruri nu se uzează niciodată. Talentul e unul din acestea. Cu o singură excepție, îi știam pe actori – îi văzusem în producții tv sau împărțisem platoul de filmare cu ei. Dar nu îi știam așa. Atât de așa… Paula Chirilă, Anca Dinicu, Leonid Doni și Andreas Petrescu sunt cu-adevărat mari și speciali. Joacă cu nerv, cu poftă, cu luciditatea oamenilor care și-au ales corect meseria. Nu trișează – n-o fac nici măcar la aplauzele de final când, din nou ei înșiși, ar putea să-și ascundă emoția și bucuriile. 

Ți se pare paradoxal să vezi o transformare pe bune dintr-o fată frumoasă într-o naivă în pantofi argintii cu toc? Fii atent la rolul pe care-l face Anca Dinicu. Ai în minte fătălăul virgin, navigator solitar pe site-uri gen Greedy MILF destroyed by black bulls care în viața reală e traumatizat de ideea de a se culca cu colega de serviciu care-i face avansuri? Cred că e foarte greu să faci un asemenea rol –  Leonid Doni în rolul lui Vlad, poate. Un soț preacurvar poate stârni repulsie, teamă, furie, gelozie, uneori milă. Dar simpatie? Niciodată. Și totuși Andrei (Andreas Petrescu) reușește asta, face imposibilul. Să nu uit – Andreas este la a cincea (!) piesă de teatru pe care a scris-o și încă nu mi-am dat seama în ce e mai bun: în actorie? În texte? În ușurința de a juca ce a scris?… 

Te iubesc dar nu pe tine” înseamnă mai mult decât un spectacol în care patru actori își dau rapid și natural replicile și e deasupra hohotelor de râs ale sutelor de spectatori care intră în joc toți odată; înseamnă o stare care te prinde și te trage în interiorul piesei ca într-un vortex. Simți cu personagiile. Ești cu ei, acolo, pe scândură și în viețile lor frivole și complicate.

”Te iubesc dar nu pe tine” în regia lui George Buzoianu e o piesă pe care o recomand oricui. Căsătoriți,  holtei, fete mari sau nonagenari; e spectacolul la care să mergi cu copiii tăi aflați într-a douășpea care încă nu s-au hotărât unde să dea admitere – vor alege Teatrul.

12

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *