Povestea Calului cel alb


Am pentru tine o poveste scurtă care începe cu ”A fost odată…” dar nu e despre Făt-Frumos ci despre un cal.

Așadar: A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti, un cal alb care se născuse cu un defect, șchiopăta. Asta l-a supărat atât de tare pe om încât a hotărât să-l arunce lupilor. A așteptat noaptea, l-a luat din grajd de lângă mama lui, l-a urcat într-o mașină, l-a dus într-o poiană și l-a lăsat acolo. Apoi s-a întors acasă și-a pus o țuică, a băut-o și s-a pus în pat. A adormit imediat.

Ăstimp căluțul era încolțit de lupi – nu știa unde fugi și nici gând nu avea pentru că nu mai văzuse lupi în viața lui… La un semn, fiarele au tăbărât pe el. L-au zgâriat. L-au mușcat de crupă. I-au jupuit pielea. Șeful haitei își pregătea saltul la gât. 

Iar omul dormea, visa că e-n zi de duminică.

Nici lupii, nici omul, nici mânzul, nimeni-nimeni nu are o înțelegere a ce s-a întâmplat… Ieșiți de te miri unde, tropăind și zguduind pământul, cu spinările aburinde și fum scoțînd pe nări, caii de pe Muntele Cailor (există locul ăsta și am să îți spun despre el, cândva) s-au năpustit și au risipit haita. Lupii au fugit cu urlet și s-au topit în lumina gălbuie a lunii. 

Dimineața, omul s-a trezit și a intrat în grajd să dea de mâncare la animale. Iapa-mamă își lingea puiul de sângele care i se închegase pe răni.

”Și atunci am rămas înțepenit acolo, în ușă, cu ochii la mânzul pe care îl aruncasem la lupi c-o seară-nainte. Și el m-a privit nu știu cum, într-un fel așa, că parcă m-a iertat. Era așa, cum să spun, deasupra mea… El un mânz, eu… Și de atunci au trecut cinci ani și am mai avut cai pe care i-am vândut la târg. Dar pe el, pe ăsta alb, nu m-am îndurat să-l dau… Ăsta mi-a dat mie o lecție”.

Mă uit la omul din fața mea. Nu mă minte. E povestea lui și a calului său alb.

Duc aparatul la ochi și fac fac fotografia. Nu i se văd cicatricile dar, crede-mă, ele sunt. Calul pe care îl vezi e mânzul din poveste.

”Și am încălecat pe-o șa și ți-am spus…..”

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *