Pâine de casă


Pentru că rețeta pe care am dat-o săptămâna trecută la Radio România a avut un așa mare succes încât oamenii întâlniți pe stradă mă roagă să le-o mai zic, iată, o pun aici:

3 lingurițe de sare
750 g făină tip 650
450 g apă
1 plic drojdie uscată
(opțional) ulei de măsline cât ai pune într-o salată

Amestecă ingredientele cu robotul de bucătărie la treapta întâi, cea mai mică viteză, timp de 10 minute. Acoperă bolul cu folie de plastic și lasă coca să crească cam o oră, până-și dublează volumul.
Tapetează cu făină fundul unui vas (eu folosesc din ceramică) apoi scoate aluatul; rotunjește-l; apoi cu un cuțit foarte ascuțit crestează-l, fă-i o cruce și așează-l în oală.
Pulverizează fin cu apă peste cocă apoi pune capac oalei (repet, pune-i capac oalei).
Dă-o la cuptor timp de 55 de minute la temperatura de 220 Celsius.
După ce ai scos pâinea pulverizezi din nou cu apă și o învelești în cârpe (100 bumbac sau țesătură groasă din in)

PS: Dacă preîncălzești cuptorul înainte, las-o numai 45 de minute (temperatura de 220 nu se schimbă).

(imagine pixabay.com)

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *