Mustoasa de Măderat


Frumusețea culorii Mustoasei de Măderat nu e de văzut cu coada ochilor, pe furiș, așa cum faci când te uiți la picioarele lungi și arcuite ale unei necunoscute care trece strada în timp ce ești prins într-o discuție serioasă ci e de zăbovit asupra ei și de admirat. E culoarea verii la țară într-un sat de câmpie unde la amiază toată lumea doarme ca să prindă puteri pentru a doua parte a secerișului. E galbenul medaliei de aur pe care olimpicul o arată publicului în delir, deja în picioare, cu câteva momente înainte de imn.

De aceea e de neînțeles decizia și încăpățânarea celor de la Wine Princess de a nu lăsa să se vadă culoarea minunată (și) a acestui vin și aleg să învelească sticla în hârtie bej. De ce o fac? Habar n-am, poate că se gândesc să adauge și mister în prețul ăsta, cine știe… Sau poate zic că sunt oameni care beau pe stradă direct din sticlă și vor să-i protejeze de impactul emoțional pe ceilalți care ar vedea scena și cărora, la fel de ipotetic, le-ar ploua în gură (apropo, din câte știu, recent, în USA s-a abolit legea care interzicea să bei la vedere alcool în public – complicat de explicat și mai complicat de înțeles o astfel de lege dar adu-ți aminte că în filmele americane n-ai văzut pe nimeni care să bea pe stradă din sticle care să nu fie vârâte-n pungi opace de hârtie).

Gustul fructat al acestui vin tânăr și zvăpăiat este un amestec bine echilibrat de măr verde cu o umbră de lămâie bine coaptă și aromă subtilă de piper verde.  E genul de vin pe care nu îl bei la discuții cu băieții și nici când flirtezi cu o femeie pe care însuși șeful tău o dorește.

Mustoasa de Măderat are mirosul mâinilor unei femei foarte în vârstă care îmi purta de  grijă când eu aveam patru-cinci ani, doamna Brumărică, care fusese o cucoană – știa franceza bine, își făcea măști cu felii de castraveți și îl adora pe Mozart. ”Cu Mozart să mă îngropați!” zicea doamna Brumărică iar atunci când s-a dus, bunica mea i-a rugat pe lăutari să zică ceva acolo, orice, numai Mozart să fie.  Iar ăia au dat din umeri că ei nu sunt de specialitate, ei sunt alții, nu cei pe care răposata îi știa. Dar avem ceva care o să vă placă, Andrii Popa, cică ar fi zis ei. ”Bine, dar dacă se poate, fără text…Dați-i drumul, vă rog” a mai apucat bunica să zică acolo, pe marginea gropii înainte ca ei să atace partitura și să transforme cimitirul Sfânta Vineri într-un loc de taină și de întâlnire a haiducilor.

Mustoasa de Măderat e miere cu fagure cu tot și e ramură de copac tânăr care stă să-nverzească într-un anotimp nebun care azi e, mâine nu mai e, cum e primăvara. Iar dacă ești la o petrecere cu multă lume și ți s-a servit Mustoasă de Măderat cere-i gazdei cheia de la ușa de acces către terasa blocului.

Sus de tot, singur, tu cu tine și cu gândurile de peste zi și cu cerul de vară de deasupra capului tău; acolo se bea Mustoasa de Măderat.

PS: Mustoasa de Măderat Wine Princess costă 27 de lei (cam 6 euro sau 6.75 USD)  și e un preț corect.

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

4 Comments

ioana
Reply March 25, 2016

Frumoasa descriere a unui soi vechi romanesc, nu mai e nevoie de degustare inainte de cumparare.

    Caravana
    Reply March 26, 2016

    Multumesc, ma bucura ce-mi spuneti.

Lili
Reply October 25, 2018

Superba descrierea!!!
Vinul potrivit pentru o seara de toamna târzie in compania unor prieteni vechi!!!

Diana
Reply October 27, 2018

Locuiesc in Măderat si ne umple de bucurie descrierea dvs despre vinul nostru! Ar trebui sa ajungeti cândva, sa il serviti direct de la sursă!
Până atunci, cetățenii din Măderat vă mulțumesc!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *