Mateus. Băut cu Etta James și Zeul Shiva


Apus de soare lent și roșiatic. Drumul pietruit pe care am ajuns până aici lucește. Trec pe lângă mine oameni cu mirosuri diverse, parfum, tutun, piele,  femei care-și sună mărgelele înșirate pe șnururi, cu sandale care pleznesc talpa; râd hohotit, a vacanță, a plăcere, a trai, râs care urcă la cer.

Sunt obosit și mi s-a făcut foame. Stau în fața unei terase și citesc : ”Etta James sing for you in this very evening!” cu o trupă tribute. Nu-i rău, zic. Intru.

Mă așez la câteva mese distanță de scena improvizată – de fapt erau niște scânduri puse una lângă alta – cocoțată la un metru de pământ pe care erau instrumentele, microfoanele și câteva boxe.  Vine ospătarul, comand Mateus roze și frigărui, omul pleacă.

La o masă observ un tip pentru care mâncarea nu mai e necesitate demult, a depășit plăcerea și a ajuns iubire. Când i s-a pus pe masă o bucată de friptură – atât a cerut, nu garnitură, nu salată, nu pâine sau cartofi prăjiți – a apucat farfuria, a ridicat-o cu grijă așa cum fac învățătoarele când așează coronița pe capul premianților pe care-i îndrăgesc, și a dus-o spre inimă. Apoi i-a căzut capul în piept și a stat așa zeci de secunde. Am crezut că i s-a făcut rău sau a adormit; îi vedeam creștetul capului cu un abia început de chelie și umerii care i se ridicau și coborau ritmic în funcție de respirație. Distanța dintre nările lui și bucata de friptură nu cred că era mai mare de o palmă. După ce a inhalat tot și a lăsat mâncarea fără pic de miros a pus farfuria pe masă și a început să mănânce.

Când a băgat prima bucată în gură a încremenit și a stat nu știu cât așa, cu ochii închiși, ca atunci când săruți pe cineva pe care iubești – săruți am zis? în fine, s-o lăsăm așa. Mă întrebam dacă tipul mai respiră și așteptam să devină violet în timp ce încercam să-mi aduc aminte de tehnici de resuscitare in caz de asfixie – n-a fost nevoie; a deschis ochii și a început să mestece privind în gol către un pământ imaginar plin cu bunătățuri numai de el aflate. Apoi a întețit ritmul…

Ce spectacol! Se transformase într-o o zeitate cu mai multe brațe. Cu una apuca solnița în timp ce cu cealaltă rotea și apăsa furculița ca să zdrobească și să rupă din bucata de carne apoi lăsa solnița și căuta sosul de chilli pe care-l găsea, în ridica și picura din el atât cât îi trebuia, timp în care cu mâna dreaptă scotea din gură furculița goală ca imediat să o înfigă în bucata din farfurie. Toate mișcările lui se desfășurau cu o viteză și o precizie cum nu mai văzusem în viața mea – mâinile lui păreau niște șoimi în picaj.

Ladies and Gents, miss Etta James” anunță cu accent prezentatorul și mă întorc spre scenă să văd și să aud. Cântăreața cu păr făcut permanent atacă frontal ”At Last”, ”I Just Want To Make Love To You”, ”Something’s Got a Hold on Me” numai piese de rezistență. Nu cântă rău iar ca prezență nu e deloc pe lângă. Îmi place locul ăsta! Îmi umplu din nou paharul cu Mateus, vinul atât de lăudat, de înșelător și de fotografiat – toți băieții mari, Beatles-ii, Stones-ii, Hendrix, Clapton au pomenit serile în care făceau chefuri cu Mateus. Iau o gură – e rece, tânăr, acidulat și înșelător. Da, este!…

Începe o piesă după care mă dau în vânt Something told me it was over/ When I saw you and her talkin’… Când a pronunțat ”you” Etta James a făcut cu capul spre mine. Fac și eu spre ea. Zâmbește. Zâmbesc și eu. Ridică din sprâncene. Le-am ridicat și eu. ”Dacă mă arată cu degetul ce dracului fac?” mă întreb…

Ajunge la refren, la versul ăla care sfâșie inima ”I don´t wanna see you leave me baby”  apoi se uită la basistul care era la fel de rotofei și îi face semn să vină spre ea. Tipul face doi pași, se uită în ochii ei, apoi se îndepărtează jucând rolul celui care își părăsește iubita. ”I don´t wanna see you leave me baby” cântă ea pierdută iar el face ”dum-dum; dum-dum” din bas și dă din cap că nu are de gand să se mai întoarcă la ea niciodată la câte mizerii i-a făcut…  ”dum-dum; dum-dum” și el face pași în spate, fără să vadă, către marginea scenei. Lumea din restaurant urlă și râde, se agită din mâini iar ea este o rană vie din dragoste, e cu ochii închiși și cu capul dat pe spate și îi dă înainte cu ”I don´t wanna see you leave me baby” …

Buf! Schrrringg! basistul calcă în gol și cade iar cântăreața rămâne pe scenă singură și năucă.

Lumea chiuie și aplaudă – și eu fac la fel, gândindu-mă oare de ce îi certăm pe copiii care spun că fazele cele mai amuzante din Tom și Jerry sunt cele în care Tom își prinde mâna în ușă sau îi explodează ceva în față?… Prezentatorul apare și spune că show-ul se întrerupe o jumătate de oră pentru o binemeritată pauză a artiștilor – basistul se scoală de jos ajutat și își freacă mijlocul. Pe Etta nu o mai văd dar o aud cum urlă și înjură în spaniolă după draperia vișinie din spatele tobei.…

Lângă mine, Zeul Shiva al Halelii și-a comandat al doilea cotlet. Îmi devine simpatic. Deși lucrez în televiziune de atâția ani și nivelul meu de toleranță a ciudățeniilor este foarte ridicat, știu că voi rămâne cu amintiri. Dacă ar fi cârciuma mea și el mi-ar fi prieten i-aș pune pe oameni la intrare să-și închidă telefoanele mobile.

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

2 Comments

hoh ogara
Reply October 12, 2017

Pai ia dashchide matale don Pol o carciumioara, d-aia cu stil si pistil, cu lecturare, ceai la ora 5 si tablete de cioco amaruie cu menta. Si VIN si io special :)) Sa vezi atunci vinurile ( sau vinele :)) matale, numai din profit :))

    Caravana
    Reply January 6, 2018

    O cârciumioară mi-aș deschide dar nu d-alea de zici matale, Donna Ogara, ci dintr-aia cu ștaif interbelic. Din Moscopol și Cristian Vasile să nu se iasă.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *