EURO 2016: România – Elveția sau tălmăcirea imnului ”Pe ei, pe ei/ Pe mama lor”


M-a impresionat vâna cu care ai noștri galbeni, aliniați și luați la prim-plan, au cântat Deșteaptă-te române. La fel de bineplăcut mi-a sunat imnul ”Pe ei, pe ei/Pe mama lor” din miile de voci  – ca o odă a bucuriei puse într-o echipă care a arătat că îndrăznește.

Partida a început iar Tătărușanu și-a pus coechipierii din nou în ghete și ne-a reașezat inimile în piept. Cu un calm regal (Franz Beckenbauer, Miodrag Belodedici, voi v-ați uitat?) a rezolvat situații care ar fi putut deveni catastrofale pentru echipă – da, la primele 10 minute, la alea mă refer….Stancu a transformat impecabil și a băgat cherosen în bombadiere. Raidurile au continuat. Însă foarte puțin.

În a doua repriză ei au dat gol (noroc cu ațele că mingea aia ar fi ieșit din stadion și ar fi spart geamul braseriei Au Trois Obus de lângă Parc des Princes) iar noi am avut zeci de minute zone de blanc de memorie. Am fost groggy. Ne-am apărat și am dat-o oriunde numai să scăpăm de ea…

Mi-ar fi plăcut să tragem la poartă, dar nu asta în primul rând. Aș fi vrut să văd construcții gândite, scheme de pase și pe cineva lucid care să pună în pericol din acțiune poarta elvețienilor. Acolo unde se întâmplă lucrurile, în zona de 16 metri, am dat pase către nimeni și nimeni care să-i ia de cap ca un vin de Dealu Mare pe elvetienii obișnuiți cu lapte gras.

1-1 e un rezultat bun? Matematica grupei și pariorii cu experiență spun că da. Mie nu îmi place pentru că nu văd cum am putea câștiga cu Albania jucând în felul ăsta. Iar un nou penalty pentru România nu se mai dă în veci;  asta ar rescrie regulile fotbalului așezând pe banca de rezerve, lângă antrenor, un vrăjitor cu coif înstelat.

În încheiere, dragii mei tricolori, fotbalul pe care vi-l cerem se joacă mai puțin cu piciorul și mai mult cu mintea și cu inima. Jucați cu curaj și ambiție pentru că și adversarii tot unsprezece oameni sunt. Întoarceți-ne speranța, pasiunea, dorința și dragostea pe care noi, cei de pe stadion și de acasă, vi le arătăm. În imnul ”Pe ei, pe ei/Pe mama lor” despre asta e vorba, de nimic altceva…

 

(foto fr.uefa.com)

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

2 Comments

elena
Reply July 30, 2016

Dar unde mai esti Mircea ne e dor de emisiunile tale....

    Caravana
    Reply July 30, 2016

    Mulțumesc, Elena; sunt bine unde sunt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *