Căsnicia: 8 manevre abile ca să nu te doară capul


E 1 Martie și e ziua ta, Femeie!

Da, sigur, ziua ta e oricând, încă de la început, pentru că așa sunt lucrurile croite să fie. E ziua ta încă de atunci de când ne-ai privit adânc în ochi, cum numai tu știi, de se cutremură munții și sufletele, ne-ai acoperit cu sărutări, ne-ai mângâiat și ne-ai dat nouă bărbaților să mușcăm din măr. Ne-ai zis că nu se va întâmpla nimic, doar o gură să luăm…

De-atunci, s-a făcut noapte. Dar noi bărbații, chiar și în întunecimea asta a noastră, știm că ziua ta, Femeie, e azi, e oricând, chiar și noaptea.

De aceea, Femeie, lasă-mă te rog ca azi, de 1 Martie, să îi vorbesc Bărbatului care e deja în viața ta sau celui care încă nu a venit dar pe care-l simți aproape… Să îi vorbesc despre căsnicie.

Căsnicia: 8 manevre abile ca să nu te doară capul

1. Acceptă că îi pot plăcea lucruri despre care tu încă nu știi că au fost inventate. Nu intru în detalii legate de stofe și mătăsuri, genți, pantofi sau statul cu ora într-un magazin de brizbrizuri pentru ca într-un final să nu cumpere nimic ci dau un exemplu mult mai subțire: filmul Transformers… Da, am stat pe canapea și am urmărit și eu cum vorbesc camioanele și sunt prietenoase cu copiii doar pentru că pe ea o destindea aiureala aia de film. Nu-i mai puțin adevărat că mi s-a dat de ales între ”Transformers” și o zeamă lungă (a se citi ”comedie romantică”) și că m-am razbunat cateva seri mai târziu cu un AC/DC live in Donington.

2. Fă-i soției un mic cadou. Am citit asta cu ani în urmă pe un panou publicitar uriaș, într-un oraș american, și am reținut-o – Bring your wife a small gift – știam că-mi va folosi cândva. Atenție însă la nuanțele înșelătoare pe care un cuvânt, unul singur, le poate avea! ”Small” poate fi un mărțisor luat din Piața Romană de la Coloane sau un buchet de lăcrămioare dar și un Longines La Grande Classique placat cu aur.

3. Ieșiți amândoi. În oraș fără nicio țintă, sau la teatru, la cinema sau la restaurant. A, nu-ți place locul unde vrea să mâncați pentru că acolo sunt chelnerii neatenți și friptura prea în sânge? Știi deja că spectacolul la care ea ține morțiș să meargă e slab și jucat neconvingător?… Nu-i nimic, spune-i astea, dar las-o pe ea să aleagă și tu fă rezervările. La întoarcere îți va da dreptate (în gând, stai liniștit…) și va avea mustrări de conștiință, genul ”mai bine îl ascultam și nu mergeam acolo…”. De duioșia pe care ți-o arată, dacă ești deștept, vei putea profita în fel și chip.

4. Gătiți împreună. Am citit undeva sfatul ăsta și cred că e o tâmpenie, nu o să iasă nimic bun din asta. Fiecare are felul lui de a găti, de a se moșmondi în bucătărie, de a face dezordine la prepararea bucatelor, unde mai pui că același fel de mâncare poate fi gătit fie la cuptor, fie la aragaz pe flacără. Romantismul e bun oriunde, în orice altă cameră, dar nu în bucătărie. Nu confunda gătitul cu mâncatul! Deci asta cu gătitul împreună e o chestiune care nu duce la nimic bun, e un non-sfat.

5. Râdeți! Râsul e medicament, e ușurare, e esențial. E la fel de important ca sexul sau mâncatul împreună. Pentru că da, și râsul e o formă de dragoste! Deci râdeți de orice vi se pare amuzant – de ce ați văzut, de ce v-ați adus aminte, de întorsătura ciudată pe care a luat-o o situație. Oriunde – în mașină, pe trotuar sau pe trecerea de pietoni fără să vă pese că lumea se uită la voi (s-ar distra și ei, poate, dacă ar avea motivele voastre), în pat. Da, râdeți în pat (!) – pudibonderia e pentru ciudați.

6. Las-o pe ea să ia deciziile mici (vezi punctele 1 și 3) și tu ocupă-te de cele mari. Mutatul într-un alt cartier sau oraș este un exemplu de hotărâre mare care implică multe și diverse alte hotărâri mai mici. Dar nu risca singur! Sfătuiește-te cu ea, află-i părerea și ia decizia. Tu.

7. Respectă-i odihna și timpul de studiu. Când doarme, citește sau are de învățat, decât să asculți muzică la volum 10 mai bine pleci de acasă. Sau te apuci să citești și tu.

8. Dacă e nevoie să te cerți, ceartă-te! Dar asta numai dacă ai încercat toate punctele de mai sus și ți-au dat cu minus. Act like a man, brother!… Dar nu insulta și înjura niciodată. Nici să nu-ți treacă prin cap să ridici mâna la ea! Am spus ”like a man” nu ca un băiat răsfățat și prost… Dar decât să ne certăm ca chiorii ”mai bine un cântec vesel să cântăm” (Walt Disney, The Grasshopper and the Ants, 1934).

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

2 Comments

Tanya
Reply March 1, 2016

sarmanta si utila lectura, totul e adevarat - ma simt a ..'nspea oara ca barbat :) - anii trec dar eu tot n-am insusit uzualul feminin :)

liza r
Reply April 8, 2016

La punctul 6 e o greseala groaznica de gramatica. Strici orice feng-shui. Nici cu logica nu sta prea bine acel punct, simt o urma de misoginism. ;)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *