Bucureștiul meu. Și-al câtorva


Sunt fotografii cu Bucureștiul la care nu-mi face plăcere să mă uit. N-are legătură cu ce a ajuns orașul azi, e vorba despre cel de ieri, sunt fotografii legate de vremurile în care am copilărit. Și totuși dintr-o reacție specifică persoanelor cu tulburări bipolare sau celor care dau bani ca, măcar o dată pe săptămână, o lungancă cu părul prins să le dea cu șpițul în testicule, câteodată mă trezesc trăgând volanul spre străzile lungi pe care îmi făcem veacul când eram puști.

Acolo stătea tanti Hava, chiar în blocul ăla, la etajul nouă. Locuia singură, se despărțise de soțul ei de care-și mai amintea din când în când și-atunci mă punea să-l înjur la telefon – cred că aveam vreo cinci ani dar eram departe cu înjurăturile, dădeam clasă. Tot ei, o vecină de palier îi dădea cheile de la apartament ca, pe timpul cât stătea la Băi – nu se ducea la nicio Băi ci la un frate, la țară, pleca în aprilie, se-ntorcea în octombrie – tanti Hava să aibă grijă de flori. Iar ea avea, de două-trei ori pe săptămână; i le uda de fiecare dată când îi folosea bucătăria ca să prăjească pește.

Iar pe aici, prin fața Fabricii Stela, se plimba ”Dirijorul”- într-o existență anterioară fusese păpușar în trupe nomade, unul din cei a căror viață începe, se desfășoară și se încheie într-o căruță cu coviltir. Tipul ăsta, undeva la 60șiceva de ani plimba, de fapt mai mult târa, un caniș cărunt căruia îi dirija; dacă te plimbai în spatele lui, am făcut-o de multe ori, auzeai un zumzet întrerupt de accese de tuse care veneau dinspre omul ăsta care semăna cu Stephen Hawking cu urechi mai mari.

Sunt fotografii cu Bucureștiul la care nu-mi face plăcere să mă uit. N-are legătură cu ce a ajuns orașul azi, e vorba despre cel de ieri, sunt fotografii legate de vremurile în care am copilărit. Ieri am fost prin Colentina. Teiul Doamnei. Mașina de Pâine. Suren Spandarian….

Mircea Radu
About me

Prezentator TV. Temperamental. Mă minunez. Scriu scenarii. Râd. Beau vin aspru și roșu. Fotografiez ce văd sau ce mi se pare că văd. Am făcut radio și am jucat într-un film. Ba nu, în două.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *